Odpovědnost za škodu? Nejdůležitější pojištění pro majetné (a nejen pro ně)

Odpovědnost za škodu? Nejdůležitější pojištění pro majetné (a nejen pro ně)

 

 

Mnoho lidí má pojištěný majetek a úrazy. Je dobře, že na tato rizika myslí a někdy příště si k nim povíme víc.

 

Někteří lidé se ptají, které pojištění je dobré mít.

V ten moment mi srdce zajásá a zmíním z mého pohledu dvě nejdůležitější pojištění podle pořadí:

1) Odpovědnost za způsobenou škodu

2) Invaliditu

 

Ono samozřejmě těch důležitých pojištění je víc a později se o nich taky rozepíšu, ale tato jsou důležitá opravdu pro každého, kdo chce žít v klidu. A to určitě chce každý, že.

 

Dnes se zaměřím na odpovědnost za škodu a varianty tohoto pojištění

 

Pojištění odpovědnosti, které je vhodné opravdu pro všechny, se nazývá Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě a často se mu v odborných kruzích přezdívá "povinné ručení na život".

Obecně toto pojištění bývá často podceňováno, a to nejen lidmi, ale poměrně donedávna i samotnými pojišťovnami. A pořád to ještě není dokonalé.

 

Na rozdíl od povinného ručení, kde se s rozsahem dle zákona začíná na 35 milionech, tady se na 50 milionech končí. A často jsou maximální limity v pojišťovnách ještě nižší. Obvyklé je 20-25 milionů. Přitom škodu na zdraví i na majetku může člověk v běžném životě způsobit mnohem vyšší. Proto ten rozpor v limitech mezi povinným ručením a touto odpovědností moc nechápu. Třeba tomu dnešní článek taky trochu pomůže ?

 

Na co se toto pojištění tedy hodí?

Na všechny škody, které způsobíte běžnou činností. Počínaje vytopením souseda, zapálením nejen svíček na vánočním stromečku, způsobením dopravní nehody coby cyklista, chodec, neopatrný vlastník psa, až po zboření sousedovy stodoly při neodborném podkopání základů (ano, toto jsme v pojišťovně opravdu řešili – díkybohu zdárně). Ale pozor - ne každá pojistka takové lahůdky kryje.

Další rizika mohou být volitelná – například myslivost a další specifické možnosti.

 

Zamyslete se nad tím, jakou škodu můžete způsobit.

Zjistíte, že limit, který mnoho lidí na pojistce má (pokud ji vůbec má – často jako součást pojištění majetku, jinak by ji ani neměli), je nedostačující – často do 5 milionů. A jaký majetek můžete požárem jako obyvatel paneláku při požáru způsobit. Průměrná domácnost má doma majetek za 500.000Kč. Kolik jich máte kolem sebe, když by se požár rozšířil? A co nezničí požár, zničí voda při hašení.

 

Stojí Vám to riziko za to? Je dobré ušetřit 2000Kč za rok, a nemít takové pojištění na 50 milionů?

 

Pokud bydlíte v rodinném domě, nejste na tom o nic líp. Majetek tady bývá mnohem větší a škody mohou být rozsáhlejší.

Zatím jsem nemluvila o škodě na zdraví. Při požáru může někdo dojít k úhoně. Pojištění odpovědnosti pak pokryje jak náklady zdravotní pojišťovny, tak zdravotní pomůcky poškozenému, ušly zisk, případně i psychickou újmu. Pokud nemá člověk toto riziko pojištěno, musí vše zaplatit ze své kapsy. A věřte, že škody dosahují desítek milionů na vážněji poškozeného člověka.

Škoda na zdraví může snadno vzniknout i třeba v aquaparku a rozhodně nemusí jít jen o odřené koleno.

 

Pojištění odpovědnosti vlastníka nemovitosti

Některé pojišťovny ho zahrnují i do běžné občanské odpovědnosti, některé pojišťovny mají tato pojištění rozdělena. Je dobré si na to dát pozor. Rizika i limity jsou obdobné jako u občanské odpovědnosti. Může zahrnovat i pronajímané nemovitosti – jednu či všechny. Zase záleží na pojišťovně.

 

Pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli

Tohle pojištění je poměrně rozšířené, ačkoliv člověka po finanční stránce zdaleka tolik neohrozí ji nemít. Plnění dle zákona je jen do 4,5násobku hrubé mzdy za posledních 12 měsíců, takže tady se bavíme „jen“ o statisících obvykle. Dá se nahradit finanční rezervou.

Bývají tu různé varianty plnění – podle místa pojištění, krytých činností (řízení vozidel, řízení lidí) a spoluúčasti.

 

Pojištění odpovědnosti podnikatele

Toto pojištění už je hodně specifické a nebudu se o něm zde moc rozepisovat. Rizika jsou obdobná jako u běžné občanské odpovědnosti.

Navíc přibývá odpovědnost za zaměstnance a škodu na jejich zdraví, převzaté zboží (opravny, servisy), pronajímané nemovitosti a další.

 

Na závěr – když se škoda stane, vždy se řeší, z jaké odpovědnosti vychází a podle toho se využije příslušné pojištění. Nestačí tedy mít jednu pojistku, která vás zachrání vždycky.

Je dobré se v této oblasti proto vyznat.

 

Pokud si nejste jistí, ráda Vám s tím pomůžu – ozvěte se mi telefonicky nebo mailem.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení